Mladena Stojanovića 2, 78 000 Banja Luka info@dizb.org +387 66 783 051

Spriječimo krivolov prepelica

Podijeli sa prijateljima

DIZB je u saradnji sa udruženjima “Naše ptice” i “Centrom za životnu sredinu” apelovao na sve građane da daju doprinos u zaštiti prepelice Coturnix coturnix koja je na meti krivolovaca širom Bosne i Hercegovine. S obzirom na podatke sa terena u ravničarskom dijelu RS, kao i u pojedinim dijelovima FBiH, organizuje se lov na ovu vrstu ptice nedozvoljenim sredstvima – vabilicama uz prekomjeran i neselektivan odstrjel. Naša 3 udruženja će sa timom saradnika širom BiH organizovati praćenje ove vrste i lovnih aktivnosti na području Posavine, Lijevče polja, Semberije i kraških polja. 

Svaki slučaj lova nedozvoljenim sredstvima i drugi način kršenja Zakona o lovstvu RS i FBiH evidentiraće se na terenu, a odgovorne osobe biće procesuirane u skladu sa zakonima. O ovim aktivnostima obaviještena su nadležna ministarstva i inspekcije, a o svakom slučaju biće informisani i mediji.

Puni tekst saopštenja možete pročitati ispod.

Banja Luka, Sarajevo, 16.8.2016.

                                                                STOP  KRIVOLOVU NA PREPELICU

Iako je zvanično sezona lova na prepelice tek počela, tokom praćenja lovnih aktivnosti koji obavljaju naše organizacije na širem prostoru Bosne i Hercegovine, zabilježeni su brojni primjeri korištenja vabilica. Posebno je intenzivno korištenje vabilica na na prostoru Lijevča polja, u Posavini, Semberiji, kao i na kraškim poljima od Trebinja do Bosanskog Petrovca.
Ovim putem upućujemo zahtjev nadležnim ministarstvima, inspektorima i odgovornim lovačkim savezima i udruženjima da u skladu sa propisanim obavezama spriječe krivolov na prepelicu korištenjem vabilica i drugih zakonski nedozvoljenih sredstava. Takođe, pozivamo sve druge pojedince i organizacije da u slučaju krivolova na prepelicu ili pronalaska za lov nedozvoljenih sredstava poput mreža za hvatanje ptica, elektronskih vabilica i sl,  iste radnje odmah prijave nadležnim inspekcijama ili našim udruženjima.
Prepelica (Coturnix coturnix) je vrsta iz reda divljih koka koja se gnijezdi se na prostoru zapadnog Palearktika od Engleske i Španije na zapadu do jezera Bajkal u Rusiji na istoku, uključujući i usku zonu na sjeverozapadu Afrike. Prema podacima BirdLife International evropska populacija prepelice u zadnjih 40 godina je opala za više od 50%. Zbog navedenog stanja ova vrsta je zaštićena u najvećem broju evropskih zemalja kao što su Austrija, Belgija, Češka, Danska, Njemačka, Estonija, Irska, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Mađarska, Holandija, Poljska, Slovenija, Slovačka, Finska, Švedska i Velika Britanija.
Prema posljednjim istraživanjima procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini gnijezdi između 5.000 i 10.000 parova prepelice. Uz konstantan pritisak u vidu loših praksa upravljanja i intenzivnog uništavanja staništa, loših zakonskih rješenja, manjka inspekcije na terenu i korištenja nedozvoljenih sredstava u lovu, uslovili su da je naša matična populacija svakim danom sve više ugrožena.
S obzirom da je zakonom loše uređeno vrijeme lova ove vrste, od 1. avgusta i traje do 30. septembra, kada sezona gnježđenja još uvijek nije u potpunosti završena, na velikom udaru se nalazi naša matična populacija prepelice. S druge strane, masovno korišćenje elektronskih vabilica, što zakonski nije dozvoljeno, dovodi do privlačenja velikog broja jedinki koje postaju laka meta. Ovako neselektivno i prekomjerno ubijanje mogli bi dovesti u poziciju da se brojnost ove vrsta u narednim godinama smanji u toj mjeri da će biti potrebno uvesti stroge mjere zaštite.
Napominjemo da je krivolov jedan od najvećih pritisaka na ptice, jer pored nekontrolisanog smanjenja brojnosti pojedinih vrsta, istovremeno za posljedicu ima stradavanje drugih nelovnih vrsta, među kojima i mnoge ugrožene i zakonski zaštićene vrste.
U narednom periodu organizacije potpisnice ovog saopštenja kroz kampanje i druge javne istupe nastavit će borbu protiv krivolova u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija:
Dražen Kotrošan, 061/356-670, kotrosan@bih.net.ba, Ornitološko društvo “Naše ptice”
Jovica Sjeničić, 066/783-051, dizb.banjaluka@gmail.com, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta
Nataša Crnković, 065/604-438, natasa.crnkovic@czzs.org, Centar za životnu sredinu


Podijeli sa prijateljima